Main menu

Pages

GIS for TR (GIS in Turkey)

Mekansal Analist Araçları ArcToolbox

Uzamsal Analist Araç Kutusuna genel bakış

(ArcGIS, ArcToolbox) Araçlar


  1. ArcGIS Spatial Analyst uzantısı, hem raster (hücre tabanlı) hem de özellik (vektör) verileri için zengin bir uzamsal analiz ve modelleme araçları seti sağlar.
  2. Spatial Analyst'in yetenekleri, kategorilere veya ilgili işlevsellik gruplarına ayrılmıştır. Kategorileri bilmek, hangilerinin belirli olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır. kullanılacak araç. Bu bölümün sonundaki tablo, her birinde araçlar tarafından sunulan yeteneklerin bir açıklamasıyla birlikte mevcut tüm araç setlerini listeler.
  3. Uzamsal Analist işlevine erişmenin birkaç yolu vardır. Geoprocessing ile, Spatial Analyst araç kutusundaki işlemler, bir Araç iletişim kutusu, Python (etkileşimli bir komut satırı arabiriminde veya bir komut dosyasıyla) veya bir Model aracılığıyla gerçekleştirilebilir. MapAlgebra kullanan geleneksel işlemler ve iş akışları Python ortamında da gerçekleştirilebilir. Ayrıca, bir çıktı raster oluşturan basit Harita Cebiri ifadelerini girmek için kullanılabilen bir Raster Hesaplayıcı da vardır.
  4. Ürün, yetenekleri ve onunla nasıl analiz yapılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Spatial Analyst uzantısı yardımına bakın.

Mekansal Analist Araçları ArcToolbox


  • Mekansal Analist Araç Kutusunun Araç Seti:


1. Koşullu

Koşullu araçlar, giriş değerlerine yerleştirilen koşullara dayalı olarak çıkış değerlerini kontrol etmenize olanak tanır. Uygulanabilecek koşullar iki türdendir, bunlar ya öznitelikler üzerinde sorgular ya da koşullu ifadenin bir listedeki konumuna dayalı bir koşuldur.


2. Yoğunluk

Yoğunluk araçlarıyla, her bir çıktı tarama hücresinin etrafındaki bir mahalledeki girdi özelliklerinin yoğunluğunu hesaplayabilirsiniz.


3. Mesafe

Mesafe araçları, düz çizgi (Öklid) veya ağırlıklı mesafeyi hesaba katan analizler yapmanızı sağlar. Mesafe, basit bir maliyet (sürtünme) yüzeyi ile veya hareket için dikey ve yatay kısıtlamaları hesaba katan şekillerde ağırlıklandırılabilir.


4. Ekstraksiyon

Çıkarma araçları, hücrelerin niteliklerine veya uzamsal konumlarına göre bir rasterden bir hücre alt kümesi çıkarmanıza olanak tanır. Belirli konumlar için hücre değerlerini nokta özelliği sınıfında bir nitelik olarak veya bir tablo olarak da alabilirsiniz.


5. Genelleme

Genelleme analiz araçları, taramadaki küçük hatalı verileri temizlemek veya daha genel bir analiz için gereksiz ayrıntılardan kurtulmak için verileri genelleştirmek için kullanılır.


6. Yeraltı suyu

Yeraltı suyu araçları, yeraltı suyu akışındaki bileşenlerin ilkel adveksiyon-dağılım modellemesini gerçekleştirmek için kullanılabilir. Aşağıdaki konular, araçların teorik yönleri hakkında arka plan bilgilerinin yanı sıra bunların uygulanmasına ilişkin bazı örnekler sağlar. Yeraltı suyu araçları tek tek uygulanabilir veya yeraltı suyu akışını modellemek ve analiz etmek için sırayla kullanılabilir.


7. Hidroloji

Hidroloji araçları, bir yüzey boyunca su akışını modellemek için kullanılır. Hidroloji araçları, bir akarsu ağı oluşturmak veya su havzalarını tanımlamak için ayrı ayrı veya sırayla kullanılabilir.


8. İnterpolasyon

İnterpolasyon araçları, örneklenen nokta değerlerinden sürekli (veya tahmin) bir yüzey oluşturur.

Bir raster veri kümesinin sürekli yüzey temsili, yükseklik, konsantrasyon veya büyüklük (örneğin, yükseklik, asitlik veya gürültü seviyesi) gibi bazı ölçüleri temsil eder. Yüzey enterpolasyon araçları, konumda bir ölçüm yapılmış olsun ya da olmasın, bir çıktı raster veri kümesindeki tüm konumlar için örnek ölçümlerinden tahminler yapar.


9. Yerel

Yerel araçlar, çıktı raster üzerindeki her hücre konumundaki değerin, o konumdaki tüm girdilerden gelen değerlerin bir fonksiyonu olduğu araçlardır.

Yerel araçlarla, giriş rasterlerini birleştirebilir, üzerlerinde bir istatistik hesaplayabilir veya birden çok giriş rasterinden her hücrenin değerlerine dayalı olarak çıkış rasterindeki her hücre için bir ölçüt değerlendirebilirsiniz.


10. Harita Cebiri

Harita Cebiri, cebirsel bir dilde ifadeler oluşturarak mekansal analiz gerçekleştirmenin bir yoludur. Raster Hesaplayıcı aracıyla, raster veri kümesi çıktısı veren Harita Cebiri ifadelerini kolayca oluşturabilir ve çalıştırabilirsiniz.


11. Matematik

Genel Matematik araçları, girdiye matematiksel bir işlev uygular. Bu araçlar birkaç kategoriye ayrılır. Aritmetik araçlar, toplama ve çarpma gibi temel matematiksel işlemleri gerçekleştirir. Temel kuvvet işlemlerine ek olarak üstel ve logaritma içeren çeşitli üs alma işlemlerini gerçekleştiren araçlar vardır. Kalan araçlar, işaret dönüştürme veya tamsayı ve kayan nokta veri türleri arasında dönüştürme için kullanılır.


Matematik Bitsel

Bitsel matematik araçları, giriş değerlerinin ikili gösterimini hesaplar.


Matematik Mantıksal

Mantıksal Matematik araçları, girdilerin değerlerini değerlendirir ve Boole mantığına dayalı olarak çıktı değerlerini belirler. Araçlar dört ana kategoride gruplandırılmıştır: Boolean, Kombinatoryal, Mantıksal ve İlişkisel.


matematik trigonometrik

Trigonometrik Matematik araçları çeşitli trigonometrik hesaplamalar yapar bir giriş rasterindeki değerlerde.


12. Çok değişkenli

Çok değişkenli istatistiksel analiz, birçok farklı nitelik türü arasındaki ilişkilerin araştırılmasına izin verir. İki tür çok değişkenli analiz mevcuttur: Sınıflandırma (hem Denetimli hem Denetimsiz) ve Temel Bileşen Analizi (PCA).


13. Mahalle

Mahalle araçları, konum değeri ve belirlenen bir mahallede tanımlanan değerlere göre her hücre konumu için çıktı değerleri oluşturur. Mahalle türü, hareketli veya arama yarıçapı olabilir.


14. Kaplama

Bindirme analiz araçları, ağırlıkları birkaç girdi katmanına uygulamanıza, bunları tek bir çıktıda birleştirmenize ve dağıtım ve şekil özelliklerine tabi olarak, bu sonuç içinde tercih edilen yerleri belirlemenize olanak tanır. Bu araçlar genellikle uygunluk modellemesi için kullanılır.


15. Raster Oluşturma

Raster Oluşturma araçları, çıktı değerlerinin sabit veya istatistiksel bir dağılıma dayalı olduğu yeni rasterler oluşturur.


16. Yeniden Sınıflandırma

Yeniden Sınıflandırma araçları, giriş hücresi değerlerini alternatif değerlere yeniden sınıflandırmanıza veya değiştirmenize olanak tanıyan çeşitli yöntemler sunar.


17. Segmentasyon ve Sınıflandırma

Segmentasyon ve Sınıflandırma araçları ile sınıflandırılmış raster veri setleri oluşturmada kullanmak üzere segmentlere ayrılmış rasterler hazırlayabilirsiniz.


18. Güneş Radyasyonu

Güneş radyasyonu analiz araçları, belirli zaman dilimleri için bir coğrafi alan üzerinde güneşin etkilerini haritalamanızı ve analiz etmenizi sağlar.


19. Yüzey

Yüzey araçlarıyla, bir dijital yükseklik modeli tarafından temsil edilen bir arazi yeryüzü biçimini ölçebilir ve görselleştirebilirsiniz.


20. Bölgesel

Bölgesel araçlar, çıktının her bir girdi bölgesine ait tüm hücreler üzerinde gerçekleştirilen hesaplamaların bir sonucu olduğu durumlarda analiz gerçekleştirmenize olanak tanır. Bir bölge, belirli bir değere sahip tek bir alan olarak tanımlanabilir,

ancak hepsi aynı değere sahip birden çok bağlantısız öğeden veya bölgeden de oluşabilir. Bölgeler, raster veya özellik veri kümeleri ile tanımlanabilir. Rasterler tamsayı türünde olmalıdır ve özellikler bir tamsayı veya dize nitelik alanına sahip olmalıdır.

Tüm analiz araçlarına gitmek için:

Bölüm 1.

Bölüm 2.

Yorumlar

table of contents title