Main menu

Pages

GIS for TR (GIS in Turkey)

Mekansal İstatistik Araçları ArcToolbox

Uzamsal İstatistikler araç kutusuna genel bakış

(ArcGIS, ArcToolbox) Araçlar


  1. Mekansal İstatistik araç kutusu, mekansal dağılımları, kalıpları, süreçleri ve ilişkileri analiz etmek için istatistiksel araçlar içerir. Mekansal ve mekansal olmayan (geleneksel) istatistikler arasında kavramlar ve hedefler açısından benzerlikler olsa da, mekansal istatistikler, özellikle coğrafi verilerle kullanılmak üzere geliştirilmeleri bakımından benzersizdir. Geleneksel uzamsal olmayan istatistiksel yöntemlerden farklı olarak, uzayı (yakınlık, alan,
  2. bağlanabilirlik ve/veya diğer uzamsal ilişkiler) doğrudan matematiklerine aktarır.
  3. Uzamsal İstatistikler araç kutusundaki araçlar, bir mekansal dağılımın göze çarpan özelliklerini özetlemenize olanak tanır (ortalama merkezi veya kapsayıcı yön eğilimini belirleyin,
  4. örneğin), istatistiksel olarak önemli uzamsal kümeleri (sıcak noktalar/soğuk noktalar) veya uzamsal aykırı değerleri belirleyin, genel kümelenme veya dağılım modellerini değerlendirin, özellikleri nitelik benzerliklerine dayalı olarak gruplayın, uygun bir analiz ölçeği belirleyin ve uzamsal ilişkileri keşfedin. Ek olarak, Python ile yazılmış bu araçlar için kaynak kodu, sizi bu ve diğer analiz araçlarını öğrenmeye, bunları değiştirmeye, genişletmeye ve/veya başkalarıyla paylaşmaya teşvik etmek için mevcuttur.

Mekansal İstatistik Araçları ArcToolbox


  • Mekansal İstatistik araç kutusunun araç seti:


1. Kalıpları Analiz Etme

Bu araçlar, özelliklerin veya özelliklerle ilişkili değerlerin kümelenmiş, dağılmış veya rastgele bir uzamsal model oluşturup oluşturmadığını değerlendirir.


2. Kümelerin Eşleştirilmesi

Bu araçlar, istatistiksel olarak önemli sıcak noktaları, soğuk noktaları veya uzaysal aykırı değerleri belirlemek için kullanılabilir. Benzer özelliklere sahip özellikleri belirlemek veya gruplandırmak için araçlar da vardır.


3. Coğrafi Dağılımların Ölçülmesi

Bu araçlar, merkez nerede? gibi soruları ele alır. Şekli ve yönü nedir? Özellikler ne kadar dağınık?


4. Mekansal İlişkileri Modelleme

Bu araçlar, regresyon analizlerini kullanarak veri ilişkilerini modeller veya uzamsal ağırlık matrisleri oluşturur.


5. Yardımcı Programlar

Bu yardımcı araçlar çeşitli çeşitli işlevleri yerine getirir: alanları hesaplama, minimum mesafeleri değerlendirme, değişkenleri ve geometriyi dışa aktarma, uzamsal ağırlık dosyalarını dönüştürme ve çakışan noktaları toplama.


Tüm Mekansal İstatistik Araçlarına gitmek için buraya tıklayın.

Yorumlar

table of contents title