Main menu

Pages

GIS for TR (GIS in Turkey)

Yağış türleri (yağmur, dolu ve kar)

Yağış türleri (yağmur, dolu ve kar)

Yağış türleri


  • Yağış, hava artık içindeki su buharını tutamadığında meydana gelir. Buhar yoğunlaşır ve ardından yağmur, kar veya dolu olarak düşer.

Yağmur ve türleri:

Yağmur, havaya taşıyamayacağı büyük ve yeterli miktarda su buharı yükledikten sonra, havadaki toz ve engeller gibi yoğuşma çekirdeklerinin varlığının ve hava sıcaklığının yardımıyla yoğuşma işlemi gerçekleştikten sonra yağar. çiğ noktasının altına düşer.


Yağış, bileşimine göre şu şekilde sınıflandırılır:

  1. Topografik yağmur: Nemli deniz rüzgarının esmesi, karşı dağ yamaçlarına çarpması, zirveye çıkması ve hava sıcaklığının düşmesiyle yoğuşma meydana gelmesi, bulutların oluşması ve yağmur yağması ile oluşur.
  2. Çöküntülerin yağmuru: Ortada yayılan bu yağışlar, çöküntülere maruz kalan hava cephelerinin eşlik ettiği, çöküntülerle ilişkili havanın tepeye çıkarak şiddetli yağışlara neden olan kümülüs bulutlarının oluşumuna neden olduğunu gösterir.
  3. Yükselen (konvektif) yağmurlar: Bu yağışlar yoğun ısınma sonucu tropik ve tropik bölgelerde yayılır, böylece yükselen hava akımları harekete geçer, buharlaşma yoğunlaşır ve buharlı hava atmosferin soğuk üst katmanlarına yükselir ve yoğunlaşır. şiddetli yağışlar, özellikle öğle saatlerinde şimşek ve gök gürültüsü eşliğinde yağıyor.

soğuk:

Bulutlardaki ve bulutlardaki su damlacıklarının, sıcaklığın donma noktasının altına düşmesi nedeniyle küçük buz küreciklerine dönüşmesiyle oluşan küçük katı buz kürecikleridir. üzerlerinde yeni bir buz tabakası biriktirir, bu işlemi tekrarlayarak ağırlığı artar ve soğuk şeklinde düşer.


buz:

Bulutlardaki ve donma noktasının altındaki bulutlardaki su damlacıklarının sıcaklığının düşmesiyle oluşan, hafifliği nedeniyle havada uçuşan kar şeklinde düşen ince buz kristallerinden oluşur. Sıcaklık sıfırın altına düşmeye devam ettiği için kalıcı olarak oluşur.


fırtınalar:

Gök gürültülü fırtınalar, bulutların doğasında bulunan negatif ve pozitif yükler arasında bir elektrik boşalmasının meydana geldiği ve şimşek, gök gürültüsü ve yıldırımlara neden olan yoğun bir bulut zincirinin oluşmasının bir sonucu olarak meydana gelir.


Fırtına oluşumunun aşamaları:

1. Birinci aşama (bulutların oluşumu): Bu aşama, özellikle günün ilk yarısında, Dünya yüzeyinin yoğun ısınması nedeniyle büyük miktarda su buharı taşıyan yükselen hava akımlarının faaliyeti ile karakterize edilir.


2. İkinci aşama (olgunlaşma): Yükselen hava akımlarının aktif olduğu ve yoğuşma sürecinin aktif olduğu, ya su damlacıkları ya da yükselen akımların onları taşıyamaması için ağırlıkları artana kadar büyüyen buz kristalleri şeklinde, alçalan akıntılar onları taşırken, şiddetli yağışlara neden olur,

Bu aşamadaki fırtınaya aşağıdaki fenomenler eşlik eder:

  1. Yıldırım: Bir bulutun veya farklı yüklü iki bulutun içindeki negatif ve pozitif elektrik yükleri arasındaki temastan kaynaklanan elektrik boşalması nedeniyle oluşan bir elektrik kıvılcımı.
  2. Thunderbolt: Negatif yüklerin bulunduğu bulutun altı ile Dünya yüzeyindeki pozitif yükler arasındaki elektrik boşalması süreci nedeniyle yerden tepeye doğru uzanan bir flaş.
  3. Gök Gürültüsü: Yıldırımın ısınması sonucu havanın genleşmesi ve elektrik kıvılcımının geçişinden sonra soğuma sonucu aniden büzülmesiyle oluşan ses.

3. Üçüncü aşama: Aşağı doğru akımların yayılıp yükselen akımların durması, ardından bulutların kaybolması ve yağış miktarının azalması ile başlar. Gök gürültülü fırtınaların meydana gelmesi, en önemlileri elektrikli ev aletleri, ormanlarda ve evlerde yangınların alevlenmesi, gök gürültülü sağanak yağışların yol açtığı şiddetli yağışlar olmak üzere birçok riske yol açmaktadır.

Yorumlar

table of contents title