Main menu

Pages

GIS for TR (GIS in Turkey)

ArcGIS programlarındaki Shapefile ve Feature Class türleri arasındaki fark nedir?

ArcGIS programlarındaki Shapefile ve Feature Class türleri arasındaki fark

    Şekil Dosyası ve Özellik Sınıfı
    Shapefile and Feature Class


    1. ArcGIS programlarındaki katmanlar, bu programların sakladığı, kaydettiği, analiz ettiği ve ArcMap'teki görüntüleme ekranında gösterdiği en önemli vektör verileri arasında yer alır ve bunları harita üretmek için kullanır.
    2. Katmanlar, ister Shapefile ister Özellik Sınıfı olarak kaydedilmiş olsunlar, genel olarak coğrafi olaylardan veya özelliklerden oluşur. Başka bir deyişle, belirli bir coğrafi alan için sokakları temsil eden bir çizgi tipi katmanınız var, katmanın adı sokaklar ve her sokak bir coğrafi fenomen veya bir özellik olarak kabul ediliyor.
    3. Bir katmanı Shapefile olarak kaydederken bu katman bilgisayarda 8 dosya şeklinde görüntülenir. Shapefile gönderirken 8 dosya gönderilmelidir. Herhangi bir dosya eksikliği. Bu katman açılamıyor veya açılamıyor, ancak büyük bir arızası var ve aşağıdaki görüntü, Shapefile tipi bir katman için dosyaların şeklini temsil ediyor.

    Shapefile olarak katman

    Veri kümesi içinde veya coğrafi veritabanı içinde kaydedildiği özellik sınıfı için ve ayrıca veri kümesi coğrafi veritabanı içinde oluşturulur. Geodata ve bu dosya gönderilebilir, ardından geodatabase açılır ve veri seti, katmanlar ve veriler görüntülenir. Aşağıdaki resim, coğrafi veritabanı dosyasının nasıl göründüğünü gösterir.

    Geodatabase'de özellik sınıfı

    O halde bu makalenin ArcGIS programlarındaki katman türleri arasındaki fark nedir sorusuna cevap vermek için her katmanın özelliklerini tanımlayıp yazarak cevabı özetleyelim:

    1. Shapefile türü katmanı:

    Coğrafi konum ve coğrafi olayların şekli ile kaydedildiği vektör verilerini depolamak için bir formattır. Bu coğrafi olayları bir tabloya bağlamaya ek olarak, bir özellik sınıfı içerir, yani Shapefile dosyaları ile özellikleri arasında hiçbir ilişki yoktur:

    1. Çok sayıda coğrafi olayı saklamak mümkün değildir.
    2. Her an zarar görebilir.
    3. Dosyalarından herhangi birini kaybetmek katman hasarına yol açtığı için gönderme zorluğu.
    4. Noktalar, çizgiler ve çokgenler için ham coğrafi bilgileri depolamak için kullanılabilir.

    2. Özellik Sınıfı:

    Coğrafi konumun ve coğrafi olayların şeklinin kaydedildiği ve elektronik tabloya bağlandığı ve bir veri seti veya coğrafi veritabanı içinde kaydedildiği bir vektör veri depolama formatıdır. Bu katmanların çoğu, coğrafi veri tabanı ve bulundukları veri setinde kaydedilir. Tüm bu katmanlar arasında ilişkiler kurulur ve bu, uzamsal, tanımlayıcı ve istatistiksel analizlerin ve bu katmanların en önemli özelliklerinin desteklenmesine büyük ölçüde yardımcı olur:

    1. Çok sayıda coğrafi olayın korunmasını kabul eder.
    2. Coğrafi veritabanı adıyla bir klasör şeklinde kaydedilir ve birçok dosya içerir. Herhangi bir dosyayı kaybetmek, coğrafi veritabanının bozulmasına yol açar.
    3. İletim kolaylığı, yalnızca bir coğrafi veritabanı dosyasının gönderilmesini ve ardından katmanın görüntülenmesini gerektirir.
    4. İster iş ister eğitim için olsun, amaca göre sınıfları ezberlemenin son şeklidir.
    5. Katmanlar arasındaki ilişkiyi belirleyin, bu, birçok analizin kullanılmasına ve topoloji ve yollar veya su hatları ve diğerleri gibi ağların oluşturulmasına yardımcı olur.

    ArcGIS yazılımını kullanan herhangi bir proje için Özellik Sınıfını kullanmanız önerilir.

    Yorumlar

    table of contents title