Main menu

Pages

GIS for TR (GIS in Turkey)

Özellikle ArcGIS içindeki (CBS) verileri nedir?

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) verileri

Özellikle ArcGIS içindeki (CBS) verileri nedir?


Bu makalede, tüm CBS verileri, özellikle Esri'nin ArcGIS programları dahilinde tanımlanmıştır. Coğrafi veri tabanlarında toplanan ve depolanan veriler, bilgiyi haritalarla ilişkilendiren bu bilimi birbirinden ayıran CBS biliminin kalbidir. Veri denilince akla iki tür veri gelmelidir:

  1. Vektör: Nokta, çizgi ve alan şeklinde temsil edilen sayısallaştırma ve hesaplama işlemlerinden elde edilen vektör verileridir.
  2. Raster: Bilgisayarda saklanan veya gözle görülen herhangi bir görüntüde bilindiği gibi hücreler (Pixel) aracılığıyla temsil edilen verilerdir. Hücre sayısı arttıkça doğruluk da artar.

CBS veri türleri arasındaki farkı gösteren tablo:

Fark

(Raster)

(Vektör)

uzaysal doğruluk

bir kaç

Yüksek

Analiz ve sunum

Yavaş

Hızlı

Dosya boyutu

büyük

küçük

kullanım

Zaman takibi ve uygulamaları için önemli bir temel harita olarak kabul edilir.

Planlama, site seçimi ve her türlü analiz yapılması ve coğrafi veri tabanı oluşturulması tercih sebebidir.


CBS veri türlerine örnekler:

  1. Vektör: Her türden katman (Nokta, Doğru, Çokgen)
  2. Raster: hava ve uzay fotoğrafları, yükseklik, eğim ve eğim haritaları ve her tür ve boyutta kağıt haritalar.

  • Bu genellikle CBS verilerinin bir tanımıdır, ancak bu veriler hakkında daha fazla bilgi bu makalenin sonunda açıklanacaktır. Daha fazla yararlanmak için makaleyi takip edin.
  • CBS veri türleri arasındaki farkı gösteren açıklayıcı bir örnekle veriler nasıl alınır:

  1. CBS alanıyla ilgilenen bir departmandaki bir şirkette veya resmi veya sivil toplum kuruluşunda çalışan herhangi bir kişiden belirli bir coğrafi alanı bir amaç için dijitalleştirmesi istenir.
  2. Sayısallaştırma, CBS ortamı dışından, coğrafi bir veri tabanı içinde CBS ortamına veri aktarımını amaçlar Kullanılan programlardan bağımsız olarak. haritaların kaydedilmesi, saklanması, analiz edilmesi ve çıktısının alınması. Ayrıca, AutoCAD dosyası bir coğrafi veri tabanı içinde veya bir Shapefile biçiminde ArcGIS programlarına dönüştürülebilir.
  3. CBS veri türleri, özellikle ArcGIS yazılım verileri arasındaki farkı anlamak için, örneğin, ArcGIS yazılımı üzerinde çalışan bir CBS geliştirici çalışanından belirli bir coğrafi alan için bir coğrafi veritabanı oluşturması istenir, önce bu coğrafi alan için kağıt haritaların taranması daha sonra yapılır. Bilgisayarda veya sunucuda elektronik olarak arşivlenir, daha sonra bu görüntüler (haritalar) işlenerek onlara coğrafi bir referans yapılır, yani her bir harita, bu haritalar arasındaki sınırların işlenmesine ek olarak bir coğrafi konuma bağlanır, bundan sonra, bu haritaların sayısallaştırılması, katmanların oluşturulması ve gerekli coğrafi olguların çizilmesi, ardından veri eklenmesi. Bir yazılım ortamına aktarılmak üzere Excel tablolarından uzamsal olmayan veriler eklenebilir

  • ArcGIS ve mekansal verilerle ilişkisi.

Dolayısıyla, son örnek üzerinden, özellikle ArcGIS programları kullanılarak bir coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ortamında üç tür veri sınıflandırılabilir:

  1. Raster: Bir bilgisayarda veya sunucuda elektronik olarak taranan ve arşivlenen haritalardır.
  2. Vektör: Harita görüntüleri işlendikten sonra hesaplanan katmanlardır.
  3. Tablo; Aralarındaki benzer veriler aracılığıyla uzamsal olmayan meta verileri ve coğrafi veritabanı içindeki katmanlarla bağlantılı ve birleştirilmiş uzamsal verileri içeren Excel tablolarıdır.

  • Bu makalenin sonundan önce

ArcGIS yazılım ortamında veri tiplerini tanımlama:

  1. Raster: İster uzaktan algılama çıktıları, ister uydu ve hava görselleri, ister sayısal yükseklik modelleri, kağıt haritalar olsun her türlü görüntü olan raster verileri, tarayıp bir bilgisayar veya sunucuya kaydettikten sonra ifade eder. Bu veriler birçok analiz sürecine ve uygun koşullara dahildir. Kalitesini iyileştirmek ve gerçeğe mümkün olduğunca yakın hale getirmek için hücrelerin boyutuyla temsil edilir, hücre sayısı arttıkça doğruluk da artar.
  2. Vektör: Temsil edilen coğrafi olguya göre yön özelliği taşıyan ve veri tablosu üzerinden veri ekleyen vektör verisini ifade eder. Örneğin, bir nokta koordinatlarıyla temsil edilebilir ve bir sokak çizgisi, aralarında bağlanan bir dizi nokta aracılığıyla temsil edilebilir ve aynı zamanda bir sokağı temsil eden bir çizgi haline gelebilir. Başlangıçta köşe adı verilen birkaç noktadan oluşan çokgenler veya alan. Bu köşeler, ilk noktaya bağlanacak ilk noktadan son noktaya kadar sırayla bağlanır, bu da bir çokgen veya konut topluluğunun sınırları veya bir arsa gibi bir olguyu temsil eden bir alan ile sonuçlanır. Bu veriler, bir anlamda uzamsaldır, geçerli, açık bir coğrafi konum, bulunduğu ülkeye göre bir koordinat sistemine bağlıdır. bu veriler kullanılır.
  3. Tablo: Vektör verilerinde bulunan veri tablosu gibi satırlar ve sütunlar içeren bir tablo olan tablo anlamına gelir, ancak aralarındaki fark, tablo verilerinin uzamsal değil tanımlayıcı olması, uzamsal vektör verilerinin açık ve doğru coğrafi konum. Tablo ArcGIS yazılım ortamından oluşturulabilir veya en ünlüsü Office programlarının tabloları, Excel olan herhangi bir tür tabloyu dönüştürebilir ve başka bir şekilde bir Excel tablosunun verilerini dönüştürerek elde edebilirsiniz. Bir Tablo ve daha sonra bu uzamsal olmayan meta verileri uzamsal verilere, yani ArcGIS yazılım ortamındaki katmanlara bağlama ve bağlama işlemi, veri tablosundan bir alan aracılığıyla Spatial Join analiz aracıdır. hedef katmanın veri tablosuna benzer verileri içerir. Benzer veriler iki alan arasında okunur ve ardından veriler tablodan hedef katmanın veri tablosuna aktarılır ve meta veriler uzamsal veri haline gelir.

Yorumlar

table of contents title