Main menu

Pages

GIS for TR (GIS in Turkey)

Uzaktan Algılama

Uzaktan Algılama

Uzaktan Algılama


Hızlı Giriş

Bu, modern bilim ve teknolojideki büyük gelişme ile büyük ölçüde gelişen yeni bir bilimdir, çünkü öncelikle uzaktan algılama çıktılarının elde edildiği cihaz ve ekipmanlara bağlıdır ve bu bilim, verilerin sonuçlarını toplar, çıkarır ve çıkarır. Alan erişimi olmayan belirli bir coğrafi alan bu alana, elektromanyetik ışınları kaydetmeye dayanan cihazlar kullanılarak uzak mesafelerden uzak bir görüntü alınır ve bu ışınlar gerekli verileri elde etmek için dünyanın yüzeyinden yansıtılır.


fotoğraf çekmek

Görüntüler uydu ve hava görüntüleri aracılığıyla işlenmek ve gerekli sonuçları çıkarmak için alınır ve yerleşim alanlarının tespit edilebileceği hava görüntüsü ve bitki örtüsü gibi kolay ve anlaşılır veriler elde edilebilir. örneğin, bilinen belirli bir alanın. Değerli metaller ve petrol gibi belirli bir coğrafi alanda yerin içinde ne olduğunu tespit etmek gibi analiz, bilim ve büyük bilgi gerektiren verilere gelince.


uzaktan algılama geçmişi

Bu bilimin başlangıcında, çıplak göze olan güven, belirli bir coğrafi alandaki verileri analiz etmekti, daha sonra gelişti ve kaynaklarından veri çeken hava platformlarına bağımlı hale geldi. Ve o bölgeye doğrudan erişimi olmayan herhangi bir coğrafi alanda bulunan yerler.


uzaktan algılama çıktı hedefleri

  1. Coğrafi ve jeolojik doğayı belirleme: Herhangi bir alanın doğasını belirleyerek, örneğin noktaların ve minerallerin konumlarını bilmek, eski fotoğraflarla karşılaştırılarak netleşen gelecekteki sorunları da ortaya çıkarabilir.
  2. Bitki Örtüsü: Orman, bitki ve yeşil yerlerin tür ve yerlerinin belirlenmesi.
  3. Su kütleleri: Su alanlarının verilerini ve çeşitlerini bilmek ve ayrıca bu suların yeryüzünün içindeki kaynaklarını bilmek.
  4. Doğal ve insani afetlerin tespiti: Bu afetler, afet öncesi ve sonrası çekilen fotoğrafların karşılaştırılmasıyla ve ayrıca analiz ve coğrafi tedaviler ile yıllar veya aylar arasında karşılaştırma yapılarak bilinir ve tespit edilir, zemin ile ilgili afetlerin oluşumunu azaltmak için sonuçlar çıkarılır. depremler ve çığlar gibi.

uzaktan algılama bileşenleri

  1. elektromanyetik radyasyon kaynağı.
  2. Dünya yüzeyinden yansıyan ışınlar yoluyla Dünya yüzeyi ile etkileşim miktarı.
  3. Atmosfer ve katmanları ile etkileşim Bu, ışınların dünya yüzeyinden yansıyıp, yansıyan ışınları almak için belirlenmiş uydulara ve istasyonlara ulaşmadan atmosfere ulaşmasıyla olur.
  4. Uzaktan algılama biliminin başlangıcından bugüne kadar insanların geliştirdiği, kaynaklarından veri çıkaran, yansıyan ve yayılan ışınların kaydedildiği cihazlar olan uzaktan algılamada kullanılan cihazlar (kızılötesi, radyo, X. ..), tüm izleme cihazlarının Dünya'nın yüzeyi, atmosferi ve katmanları arasındaki etkileşimden sonra.

Uzaktan algılama veri görevleri

Bu bilim tarafından ilgililere ve uzmanlara, ayrıca araştırma ve coğrafi ve anket çalışmaları ve diğerlerine sağlamak için gerçekleştirilen birçok ve çok sayıda görev vardır ve bu görevlerden bazılarından söz ediyoruz:

  1. Bu dağılımı takip ederek coğrafi olayların dağılımını karşılaştırmak, yaygınlığını bulmak için çok yüksek yerlerden geniş bir coğrafi alana ulaşmak için izlenmektedir.
  2. Sel ve deprem gibi bunları azaltmak için birçok jeolojik konuda ve doğal afetlerde çıktıları karşılaştırın ve verileri analiz edin.
  3. Çıplak gözle erişilmesi veya görülmesi zor olan birçok coğrafi olayın çalışmasına odaklanarak, ardından gözlem, analiz ve sonuç çıkarma.
  4. Birçok coğrafi olayın tarihsel olarak korunması, birçok amaç için herhangi bir zamanda herhangi bir zamanda saklanan kayıtlara dönüşünü kolaylaştırmak ve daha sonra veriler arasında zaman açısından bir karşılaştırma yapılabilmektedir.
  5. Yükseklik ve eğimlere ilişkin veriler, sınır ölçümleri ve etütleri gibi haritacılara ve coğrafyacılara hizmet eden etüt ve ölçümlerin hızlı ve yüksek doğrulukta yapılması, haritaların üretilmesine ve güncellenmesine yardımcı olunması ve uygulamalı coğrafya çalışmalarında yardımcı olunması.

Uzaktan algılama verilerinin başlıca yararlanıcıları

  1. Toprak sınıflandırmalarıyla ilgilenenler: Uzaktan algılama görüntülerinin incelenmesi ve analizi yoluyla, toprak, yakından çalışmasını kolaylaştırmak için her türde sınıflandırılır.
  2. Jeolojik ve jeomorfolojik çalışmalar ve diğerleri gibi Dünya'nın yüzeyini ve içini incelemekle ilgilenenler.
  3. Ziraat mühendisleri, tarımsal mahsulün beklenen miktarlarını tespit etmek ve tarım ürünlerini etkileyen zararlıları azaltmak, ayrıca tarım alanlarını belirlemek ve korumak ve tespit etmek ve çölleşme olgusunun takibi gibi tarımsal felaketleri azaltmak için.
  4. Rakımlar gibi uzaktan algılama verileri kullanılarak harita üretimi kontur çizgileri çizmek için, örneğin bu çizgileri haritalarda temsil etmek için kullanılır.
  5. Tarihi mirasın yıkımdan sürekli korunması ve korunması için bir alandaki eski eserlerin fotoğraflarını çekerek tarihi korumak.
  6. Ordular hava ve kara savunmasını, keşif ve sınır kontrolünü ve hedef alanlarını güçlendirecek.

Yorumlar

table of contents title