Dünyada ekvator nedir ve tropik iklimin doğasını bilir ??
ekvator
Bu çizgi, kutuplar arasındaki mesafenin ortasında yerküreyi yatay olarak sardığı ve yerküreyi iki parçaya böldüğü için uzman bilim adamları tarafından geliştirilmiş hayali bir çizgidir:
- kuzey yarısı
- güney yarısı
Ekvator "sıfır" coğrafi enlemdedir ve dünyadaki tüm iklimler için bir referans görevi görür.
ekvatorda mevsimler
Ekvatora yakın, dört mevsim arasında önemli bir fark yoktur, yağışlı mevsimdeki bazı dönemler dışında yıl boyunca sıcaklıklar yüksektir, ekvator bölgesinde insanlar iki mevsimi ayırt edebilir:
- nemli
- kuru
Bununla birlikte, ekvator yakınındaki bu alanların çoğu yıl boyunca nemlidir ve mevsimler, yükseklik ve okyanuslara yakınlık gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir.
Ekvatorun jeodezisi veya ekvatorun geometrisi
Dünya üzerindeki bu çizgi, doğuya ve batıya olan mesafeleri ölçen boylam dereceleri arasındaki farkı göstermek için yapılan ölçümlerde olduğu gibi eşit mesafelerin ölçüldüğü bir çizgidir. Ekvatordaki Dünya'nın çevresi yaklaşık 40.076 km'dir, ekvatordaki her boylam derecesi 111.32 km'ye eşittir.
tropikal iklim
Ekvatordaki iklim, yüksekliğe ve su kütlelerinden, özellikle okyanuslardan uzaklığına göre değişir. Alçak tropik bölgelerin çoğunda, yağmurlar yoğun bir şekilde düşer ve normal sıcaklıklar yıl boyunca düzenlenir, ancak doğu Afrika kıyıları sadece hafif yağmur yağar ve mevsim kurak ve uzun sürer.
sıcaklık
Tropikal iklimde sıcaklık yıl boyunca yüksektir, ortalaması 27 santigrat dereceden az değildir, güneş ekvator bölgesinde dikey konumdan uzağa gitmediği için yılın ayları arasında net bir fark yoktur, tropik iklimde gece sıcaklık 20 derecenin altına düşmez Ancak o iklimdeki bölge halkları için düşük kabul edilir, bu nedenle gecenin tropik bölgelerin kışı olduğu sıklıkla söylenir.
yağmur
Ekvatordaki ana yağmur gündönümüdür, yani yüzeye yakın havanın ısınmasına katkıda bulunan konveksiyon sürecinden kaynaklanır, bu nedenle yükselir ve sıcaklığı yoğunlaşma noktasına düşer. Yüzeye yakın hava, genleşmesine ve yoğunluğunun azalmasına neden olur, bu nedenle yukarı çıkar ve enerji kaybeder.
Her yüz metrede bir santigrat derecelik bir oranda, bu basınç eksikliğinden kaynaklanan genişlemenin bir sonucudur ve havanın soğuması nedeniyle bağıl nemi doyma noktasına kadar yükselir ve yoğunlaşarak kümülüs bulutlarını oluşturur. Neredeyse her gün aynı.
Ekvatorun geçtiği ülkeler şunlardır:
- Kiribati
- Ekvador
- Endonezya
- Brezilya
- Kolombiya
- Uganda
- Kenya
- Somali
- Maldivler
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti
- Gabon
- Sao Tome ve Principe
- Kongo Cumhuriyeti
Yorumlar
Yorum Gönder